četrtek, 27. april 2017

Praznik upora

Danes je praznik t.i. "upora proti okupatorju". In če smo imeli toliko dolgih desetletij mit o uporu proti okupatorju s strani komunistov, imamo danes neke vrste mutiran mit o uporu proti okupatorju tudi na desni ali t.i. demokratski strani.
 
Sam koncept upora je seveda zelo privlačen. Mlad človek se rad upira in marsikdo nerad pusti za seboj mlada leta in se upira še, ko je betežen starček. Upor privlači. A vendar je upor proti okupatorju koncept, ki so ga izumili komunisti. Med drugo svetovno vojno ni bilo prvikrat, da bi bilo naše ozemlje "okupirano", a vendar nikoli poprej nismo slišali o kakšnem "uporu/boju proti okupatorju". Ravno nasprotno! Okupatorjem smo postavljali spomenike in po njih poimenovali drevorede.
 
Šele komunisti so bili v svoji kulturni iznajdljivosti prvi, da so v narodu prižgali tisto neugasljivo iskro "upora proti okupatorju", kot nekega ideala, tako vzvišenega, da predstavlja v resnici najpopolnejšo stopnjo narodovega izraza. Seveda pa komunisti z vžigom te iskre niso počeli drugega kot zacementirali svojo "zgodovinsko poslanstvo", ki se ga ravno zaradi njihovega "deleža" pri "boju proti okupatorju" (pa najsi bo ta še tako neobstoječ in zgolj neka abstraktivna zamisel, v resnici pa popolnoma nedokazljiva), narod zlepa in zlepa ne more znebiti. Treba je naravnost titanske moči človeku, ki zgrabi za kladivo in udari po maliku tega ideala "boja/upora proti okupatorju".
 
A kdo zmore takšne moči? Prav vsakdo. A kdo ima dovolj časa in intelektualne zagnanosti, da zmore ta premik v samem sebi, da zmore to samo-rekonkvisto lastnega pojmovanja naroda in narodovega bistva? Le redki.
 
Zato v nas buta ta koncept "upora proti okupatorju" z vseh mogočih strani. Res je. Podira se mit o NOB, a podrl se ne bo nikoli, dokler ne podremo mita o "uporu proti okupatorju".
 
Tudi koncepti "boja proti okupatorju", kakor se javljajo v tej obliki, ki jo videvamo v novih mitih o TIGR-u, raznih legijah in podobnih "demokratskih" pojavih, vendar vsi bazirajo prav na komunističnem konceptu "boja proti okupatorju". To namreč ni novo, popravljeno, pravilno pojmovanje, temveč zgolj novo vino v starem mehu.
 
Kot so komunisti na konceptu "upora proti okupatorju" sezidali vso svojo metafiziko in iz nje opravičevali svoje zgodovinsko poslanstvo, tako danes razni "demokrati" jemljejo ta isti koncept in zgolj zamenjajo NOB z neko drugo nekomunistično uporniško grupacijo. Vendar kaj so s tem opravili? Ničesar. NOB-ju so še vedno pustili njegovo "zgodovinsko poslanstvo".
 
Zato pa je treba nove refleksije, novega premisleka in novega ovrednotenja koncepta "upora proti okupatorju. To pa v prvi vrsti pomeni sesutje prvega mita, na katerem mit o NOB šele bazira in to je mit o posvečenosti upora proti okupatorju. Treba je jasnosti, doslednosti in načelnosti v tem konceptu, ne pa absolutizacije in pobožanstvenja tega koncepta. Treba je omogočiti prevpraševanje  vsakega akta upora ali boja proti okupatorju, ne pa slepo čaščenje vsakega, še tako iracionalnega akta, ki je bil izvršen v smislu "boja/upora proti okupatorju".
 
Namesto "upor proti okupatorju je častno dejanje." hočemo slišati "upor proti okupatorju je častno dejanje, kadar..." in "upor proti okupatorju je častno dejanje, če..." in "upor proti okupatorju je častno dejanje, vkolikor...".
 
Ta absolutizacija "upora proti okupatorju" mora pasti, pa bo z njo padel tudi vsak drug mit, ki je to absolutizacijo zlorabljal, ki je konec koncev zlorabljal sam "upor proti okupatorju", za svoje ozke svetovno nazorske namene, ki ne izvirajo iz naroda.
 
Upor, najsibo še tako priljubljen med sito kapitalistično mladino, tolstimi politiki in raznimi petminutnimi zvezdniki, nam ni nič posvečenega, nič, na čemer bi zidali svojo narodno čast. Naša narodna čast je v našem narodnem bistvu in narodni tradiciji, ne pa v nekih iracionalnih aktih upora, ki niso koristili narodu, temveč mednarodni plutokraciji, ki je prek Radio-London-a hujskala ljudi na brezglavi upor.
 
- NeoDomobranec
Provinica di Lubiana, 27.4.2017

2 komentarja:

  1. Dober dan. Enkrat sem vam/ti že nekaj napisal pod blog in se spomnim da si odgovoril. Nekatere stvari mi še vedno niso jasne. Videl sem ponarejene slike, kako naj bi "Nemci obesili eno žensko", kasneje se je izkazalo, da je to bil ponaredek.
    https://holohoax.files.wordpress.com/2013/11/sun.jpg

    In tudi druge podobne slike... Gledal pa sem tudi slike ustašev, kako so z žago sekali glavo in pa na eni drugi sliki se je en ustaš slikal tako da je v roki držal in glavo od četnika. Za te slike pa noben ni dokazal da so bile ponarejene. Zanima me, če naj bi bili NDH tako "dobri" kot pravijo, zakaj so potem sekali glave? Ali pa so take slike samo laž oz. ponaredek? Res me zanima... Aja pa morda bi si lahko ogledal The greatest story never told, jaz sem že pogledal nekaj delov (pač bolj odlomke) Prvi štirje deli so bili prevedeni v slovenščino ampak je si je lastnik kanala (ime mu je bilo Slovenski Vitez) svoj kanal odstranil ali pa če mu je odstranil YouTube. Pojma nimam. Mogoče če spremljaš moj kanal so mi že večkrat odstranili pesmi iz Tretjega rajha in sem moral naložiti ponovno. Rabim pa obrazložitev za takšne slike (katere sem omenil prej)

    https://i.pinimg.com/236x/04/e3/bf/04e3bf0ee711845ba04b6aae00ad149a--wwii-the-contest.jpg

    So ustaši imeli tudi sodišča za lastne vojake, ki so delali zločine tako kot npr. Vermaht ali Rdeča armada? (če je vojak ki je bil pri Rusih ali pa pri Nemcih naredil zločin npr. posilstvo, rop ali umor so mu sovojaki sodili.)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, zdi se mi, da ta projekt ni ravno najboljši naslov za vprašanja povezana z ustaši, NDH, ipd. Bolje bi bilo, da to vprašanje nasloviš na kakšen pro-ustaški hrvaški YT projekt/spletno stran/ blog. Tam ti bodo znali povedati o teh rečeh. Slovenska protirevolucija je imela zgolj nek formalen stik s to novo državo, mislim, da je bil pri nas tedaj njihov "konzulat" ipd.
      Lep pozdrav

      Izbriši