četrtek, 2. januar 2020

V novo desetletje

Vesele in blagoslovljene božične praznike naj najprej voščim vsem redkim bralcem in spremljevalcem tega projekta. Mi smo katoličani, zato za nas Božič še ni končan, kaj ne? Pred nami je še lep praznik Svetih treh kraljev, ki vsaj meni osebno predstavlja enega najbolj pomembnih praznikov sploh. In v zadnjem času, že kar nekaj let, velikokrat slišimo: to niso bili kralji, marveč magi, pa se vprašajmo, čemu pa kralj ne bi bil mag? Ravno kralji so bili nekdaj najbolj dovzetni za ezoterična raziskovanja in zato se ne moremo čuditi, če so trije taki kralji prišli počastiti Kralja vseh kraljev - Kristusa Kralja Zmagovalca. In tu leži razlog zakaj je ta praznik tako pomemben, ker nas opominja, da so se Kristusu in njegovemu gospostvu uklonili trije veliki kralji in da se mora tudi danes uklanjati kraljevanju Kristusa sleherna država, sleherna oblast, od najvišje do najnižje.

A Svetim trem kraljem bo sledilo še božično obdobje, ki bo trajalo vse do Svečnice. Tako, kot rečeno Božič še zdaleč ni končan. Zato ob tej priliki voščim blagoslovljeno to praznično obdobje vsem nam Slovencem, ki smo še posebej navezani na praznovanje Božiča in imamo tako močno ljubezen tudi do jaslic, ki so zelo pomemben element našega zunanjega manifestiranja krščanske identitete. Mali novorjeni Kristus Kralj se znajde v stotinah in tisočih jaslic po vsej državi in celo v nekaterih javnih ustanovah.

Ob tem pa je tudi razvidno to, da se je končalo še eno koledarsko leto in začelo novo. Letos se je menda celo začelo novo desetletje. In nehote gotovo mnoge od nas zadane želja, da bi refleksirali preteklo in naredili kakšen načrt za prihodnost. Lani sem v novoletnem dnevnem povelju, ki ga za to leto nisem pripravil, zaželel vsem nam, da bi zmogli vse težko in vse trpljenje prenašati. Ta želja je bila vsaj meni zelo pomembna, kajti zdelo se je v preteklem letu, da je marsikaj šlo narobe in kakor sem potem proti koncu leta ugotovil: da izgubljamo na vseh frontah.

Seveda se bo zdelo komu to neumno  mišljenje, češ da izgubljamo na vseh frontah. Kaj to sploh pomeni, kaj so te fronte in kdo smo ti mi, ki izgubljamo? Kdor spremlja ta projekt že dlje časa, ve kaj imam s tem v mislih. Kdor ga ne spremlja, pa mu to najbrž niti ni pomembno.

Zato je treba, sem si rekel, predvsem naučiti se izgubljati. Naučiti se moramo sprejeti poraz v maniri, ki ne bo vodila v obup, marveč v pozitivno transformacijo. To je spet tisto, kar je bistveno krščansko-paradoksalistično. Kristus je bil poražen, da bi zmagal in koliko krat je bila Cerkev in katoliško občestvo preganjana, da se je potem vse postavilo na našo stran, zmagovito.
 
Tako gre tudi nam danes vse narobe. Svet okrog nas se spreminja do nerazpoznavnosti, nikjer nimamo zaslombe. Nič več se ne zdi trdno in zanesljivo. Zmeda nazorov, doktrinalna nedoslednost, absurdi. Vse gre narobe. Vendar to je čas preizkušanosti. V preizkušnji se razodane človekova prava barva.

Zato lahko rečemo: ja, preteklo leto je bilo slabo. Vse je šlo narobe. Preteklo desetletje je bilo slabo in vse je šlo narobe. In v prihajajočem letu bo šlo vse narobe in novo desetletje bo še slabše. Okrog nas se bo vse podiralo, desnica bo postajala še bolj zmedena, odprte probleme se bo reševalo na neprimerne načine, naši nazori bodo postajali vse bolj zaničevani, vse nam bo šlo narobe... A borili se bomo! Borili se bomo!

Vedno sem bil mišljenja, da tista krilatica "cilj opravičuje sredstva", ni nič drugega kot na glavo postavljena resnična modrost, ki nam veli: izbira sredstev, izbira poti opravičuje cilj. Če se boš za nekaj na pravi način boril, je vredno, da tisto dosežeš. Navidez lepe in prijetne reči dosegati na krivične in lahke načine: to je ničevo.

Boriti se ko je najtežje, to je tisto zares posvečeno, lepo in sladko. Zato se bomo borili tudi v tem letu in v tem desetletju, ko bo šlo vse le še bolj narobe. Še z večjo gorečnostjo se bomo borili, najverjetneje vse bolj osamljeni, izolirani, brez vsakih možnosti za zmago in celo v porazu se bomo borili. Da bi rekli na koncu: preobrazili smo same sebe. V temi smo hodili, pa nismo potemneli.

Tako bo tudi na tem projektu v tem letu veliko objav. Delo na tem projektu se bo povečalo in teklo svoj mrtvi tek. Velika verjetnost je, da se bo v neki obliki vrnil tudi Youtube projekt s povsem novimi izdelki.

"Naša borba je nehvaležnejša, a je lepša, ker nam narekuje, naj se naslanjamo samo na naše moči. Raztrgali smo vse razodete resnice, pljunili smo na vse dogme, zavrgli vse paradiže, osmešili vse šarlatane — bele, rdeče, črne — ki trgujejo s čudotvornimi leki za ostvaritev «sreče» človeškemu rodu. Ne verujemo v programe, sheme, svetnike, apostole: pred vsem pa ne verujemo v srečo, v odrešenje, v obljubljeno deželo. 
  
Ne verujemo v eno edino rešitev — bodisi gospodarsko ali politično ali moralno — v linearno rešitev življenjskih vprašanj, ker — o znameniti gofljači vseh sakristij — linearnega življenja nikoli ne boste spravili v zaprt segment med osnovnimi potrebami."
-Benito Mussolini, 1.1.1922
  
  
Živel Kristus Kralj! Živel Prezident! 
  
Vanitas vanitatum - omnia vanitas !
 
   
  
NeoDomobranec, 2.1.2020

Ni komentarjev:

Objavite komentar