petek, 20. april 2018

Domobranci niso prisegli Hitlerju - potrjuje govor Erwina Rösenerja

Velikokrat slišimo očitek, da so domobranci (Slovensko domobranstvo) "prisegli Hitlerju", in čeprav je zanikanje te nesmiselne trditve svojevrsten nesmisel, saj je dokazno breme na onemu, ki izreka takšno pozitivno trditev, pa si lahko tokrat pogledamo ali je bila prisega dejansko res izrečena Hitlerju ali ne. To si lahko ogledamo skozi prizmo samega nemškega okupatorja, odnosno vrhovnega poveljnika nemških zasedbenih sil, generala Erwina Rösenerja.

Na dan domobranske prisege 20. aprila 1944, je imel Rösener govor pred navzočimi domobranci. V tem sorazmerno dolgem govoru veliko operira z različnimi vprašanji zvestobe, časti in domovine ter za narodnega izdajalca imenuje vsakega, ki bi postal nezvest začrtanemu boju proti komunizmu. Dokler na samem koncu njegove besede ne nanesejo na "vodjo" nemškega rajha. Tedaj izreče zanimive besede:
 
"Vaša prisega, ki ima ozir na vodjo velike Nemčije, bo držala zvestobo, ker kadar koli bi bili v stiski in nevarnosti, vedno se lahko zanesete nanj in na njegove može. Bodite pa potem tudi vi njemu v bodoče zvesti!"
 
Če bi bila domobranska prisega od nemških zasedbenih sil in samega Rösenerja smatrana za prisego Hitlerju, potem bi Rösener jasno povedal navzočim domobrancem, da so dejansko prisegli Hitlerju in so mu torej dolžni zvestobo. A on pravi le, da ima prisega "ozir" na Hitlerja, kar z drugimi besedami pomeni, da prisega bežno omenja Hitlerja v smislu, da priznava, da so nemške sile "stoječe" pod "poveljstvom" Hitlerja.

Povedano drugače, Rösener se zaveda, da domobranci niso prisegli Hitlerju in mu torej niso dolžni zvestobe, izhajajoče iz tega naslova, zato jim zgolj svetuje oz. predlaga, da naj mu bodo "tudi" oni v prihodnje zvesti, saj bo nemška vojska zvesta njim v boju.
 
Tako je torej jasno, da ne domobranci sami, ne nemške zasedbene oblasti niso smatrale prisege za prisego Hitlerju in je ta floskula zgolj zrastla v glavah partijskih zgodovinarjev, ki so jo dalje potem vsadili v javni diskurz, da jo morejo uporabljati manj izobraženi, nizko inteligentni vsevedneži.
 
 
-NeoDomobranec, 20.4.2018

9 komentarjev:

  1. Pozdravljen! V nekaj mesecih sem raziskal, kako so nam lagali o drugi sv. vojni in da Tretji Rajh ni imel namena izbrisati Slovanov, v nemških taboriščih je bil krivec za žrtve v resnici tifus, Poljska je bila napadena zaradi tega, ker so poljski policisti pobijali nemško narodno manjšino... In bi lahko še in še našteval. Ampak zanima me samo nekaj, saj mislim da mi boste znali odgovoriti. Zakaj se je pod nemško okupacijo sploh izseljevalo Slovence v Srbijo, glede na to, da so takrat domobranci nosili kranjskega orla, prepevali slovenske pesmi, na bankovcu Ljubljanske pokrajine je bila narisana slovenska narodna noša, izhajalo je nekaj časopisov v slovenščini... Zakaj bi potem želeli izseljevat Slovence v tujino? Mogoče zaradi tega ker so bili tam boljši pogoji za življenje in bi jih po vojni priselili nazaj na slovenska tla? To zadnje je bilo ugibanje. Imam še eno vprašanje. V primeru, da bi Domobranci zmagali, bi se Prekmurje priključilo novi, povojni Sloveniji? Upam, da čimprej odgovorite na ti dve vprašanji. Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Lep pozdrav. Če odgovorim najprej na prvo vprašanje, potem naj hitro opozorim, da je treba tu velike razlike. Namreč ko zapišete: "Zakaj se je pod nemško okupacijo sploh izseljevalo Slovence v Srbijo, glede na to, da so takrat domobranci nosili kranjskega orla..."; tu nekoliko poenostavite bolj kompleksno zadevo. Najprej je treba razločiti, da gre za dve nemški okupaciji (ena od 1941-1945 in druga 1943-1945), prva nemška okupacija, ki je predstavljala zasedbo štajerske in gorenjske je bila povsem drugačnega tipa, kot druga, ki je predstavljala zasedbo t.i. Ljubljanske pokrajine in primorske. Zato ne drži implikacija, da so Nemci izseljevali Slovence, medtem ko so domobranci nosili slovenske grbe, slovensko narodno zastavo itd.; namreč medtem, ko so Nemci izseljevali Slovence, domobrancev še bilo ni, saj je bila tedaj Ljubljanska pokrajina še vedno zasedena od Italijanov in je domobranstvo nastalo šele po 8.9.1943. Obenem pa še vedno velja, da se prvi tip nemške okupacije popolnoma razlikuje od drugega tipa nemške okupacije in da ne moremo ne teoretično, ne praktično nikoli govoriti o eni sami nemški okupaciji, temveč lahko govorimo vedno le o dveh nemških okupacijah. Zakaj sta bili ti dve okupaciji različni je druga zgodba, vzroki so pač razvidni, najbolj pa je razvidno dejstvo DA STA BILI ZARES RAZLIČNI, in da tega ni mogoče zanikati. A če te distinkcije ne vnesemo v naše študiranje tistega časa, potem lahko bodisi trdimo, da je bila celotna nemška okupacija podobna prvemu tipu okupacije, ali pa da je bila celotna n. okupacija podobna drugemu tipu, kar pa v nobenem primeru ne drži. Zakaj so Nemci počenjali, kar so počenjali na gor. in šta. je drugo vprašanje. Tu je treba podrobnega študiranja in iskanja primarnih virov, težko bi se strinjal, da so imeli Nemci neke dobre vzgibe, a je pač jasno, da so sami uvideli zmotnost svojega početja in da so veliko reči počeli zaletavo in nepremišljeno, kar je konec koncev Nemčijo v širšem smislu stalo zmage ali celo svojega obstoja. Kar pa ni nič čudnega, saj je vsaka stran v vsaki zadevi vedno nekoliko slaba, že zato, ker je človeška. Svetoval bi, da ob študiranju teh reči skušate ostajati povsem realistični in obenem vzamete v obzir neke bolj recimo temu svetovno-nazorske probleme, da bi videli širšo sliko in bi razumeli zakaj ne more biti nobena stran povsem brezmadežna in je lahko še vedno ena stran boljša od druge strani. Zgodovina konfliktov, trenj in vojn nam kaže na resničnost tega dejstva. Glede prekmurja pa bi težko rekel, lahko bi sicer nekaj špekuliral in to bi počel z vso pravico (glede na to, da je vsako govorjenje o hipotetičnih in nedovršenih rečeh špekulacija), vendar pa ne vem koliko smisla to sploh ima za neko širšo sliko, ki jo skušamo izrisati v protirevolucionarni kontinuiteti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za odgovor in hvala, da ste me popravili, da sem pri prvem vprašanju poenostavljal, kako je bilo. Glede drugega vprašanja, sem mislil na tak način, če je morda Ljubljanska krajina imela kak program. Podobno kot program z obljubami, v takem smislu. In zanimalo me je, če je v tem seznamu obljub bilo združenje vseh slovenskih dežel, ko se vojna konča. Če so imeli kak program, ali pa vsaj kje združenje slovenskih dežel (kar vključuje tudi Prekmurje) kjerkoli zapisano ali pa vsaj povedano v kakem govoru, bi bilo zanimivo vedeti, kaj so nameravali storiti po vojni, če zmagajo. Če so morda imeli kak program, bi vas prosil, da mi napišete, kje bi lahko dobil dostop, da preberem. Npr. naložil sem si že nekaj PDF revij Slovensko Domobranstvo v telefon in bral. Zanimiv je članek, kako so pisali o generalu Vlasovu in o Rusih, potem pa pravijo, da je bil pri vseh, ki so sodelovali s Tretjim Rajhom načrt "uničenja Slovanov". Ta revija je pokazala, da to ni res... Ampak to je že čisto druga tema in revija in politični program sta zame razliki, lahko bi pa naredili posnetek, kjer prikažete ta članek in ga morda preberete. So imeli Domobranci oz. Leon Rupnik kot prezident namen združenja slovenskih dežel v eno povojno državo? (2. vprašanje sem mislil na tak način)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nekaj pa sem vseeno našel glede tega. Morda so imeli še kaj več zapisanega o združenju Slovencev (ki so takrat živeli na slovenskih tleh)
    To sem našel v reviji Slovensko Domobranstvo

    http://shrani.si/f/1w/5r/127GeDX6/20181124212424.jpg

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prav imate. Vaše vprašanje je povsem na mestu in tudi jasno je, da so se domobranci prizadevali za čimvečjo, ali pa če rečeva temu združeno, Slovenijo. Kot ste sami ugotovili, so bila prizadevanja gotovo usmerjena v to smer. še posebej, lahko z gotovostjo trdimo, da bi se to zgodilo ob koncu vojne, ko bi Slovenci z nekakšnim korektnim odnosom in predvsem pa politično voljo in močjo dokazali svojo zgodovinsko pravico. Namreč tu imate nebroj argumentov za takšno tezo, poglejte si govore nemških oficirjev, če vas zanima iz njihovega vidika, kako se je počasi stvar nagibala v našo korist. Kar pa se tiče domobrancev boste pa težko (mislim, da pa sploh ne boste mogli) najti en sam sentiment enega samega slovenskega protirevolucionarja, ki bi velel, da si ne želi Prekmurja v Sloveniji. Tako da je brez težav moč trditi, da so se prizadevali in da bi se še močneje prizadevali po eventuelni zmagi osovine za pošteno začrtanje državne meje glede na zgodovinsko narodno mejo. Drugo vprašanje pa je, če bi jim to uspelo. Če ostaneva za hip popolna skeptika, da bi tako izčrpala vsako možno sovražno skepso s strani nasprotnikov protirevolucije, potem se morava zavedati, da potrebujeva dobre argumente, da bi bi lahko samozavestno trdila o vrnitvi Prekmurja v enotno narodno državo. A sam trdno verjamem, da so tudi ti argumenti na razpolago in da jih je moč najti. Problem te teme in razlog zakaj nisem dovolj jasno pojasnil zgoraj, pa je v tem, da imate tu nek historični dogmatizem na eni strani, ki ne dopušča, da bi sploh govorili o tem in je iz tega razloga vse zavrnjeno kot "neresno" in na drugi strani t.i. domačo in emigracijsko protirevolucionarno kontinuiteto (določene preživele domobrance in določene intelektualce, ki so preživeli povojno revolucionarno nasilje in se umaknili iz Slovenije ali pa celo ostali doma), ki trdi, da je bilo vedno razvidno, da osovina ne bi mogla zmagati in da je bilo vse skupaj le vprašanje časa, kdaj bodo zmagali zavezniki. Kam ti dve misli vodita je pač jasno. Popolnoma paralizirata vsako historično diskusijo in se vrtita okrog sebe ob tem pa samo cementirata tisto komunistično "zgodovinsko poslanstvo". Zato torej nisem takoj pojasnil svojega stališča, ker se je kdaj enostavneje izogniti nekemu tehtnemu predvidevanju, da ne bi to s seboj potegnilo kup drugih reči.
      Svetujem vam, da, vkolikor vas te teme zares zanimajo, ostajate dovolj na realnih tleh in preučite vse mogoče zaključke neke dane zadeve, tako da vas ne bi na koncu nič presenetilo in bi imeli tehten odgovor na vse. Vkolikor boste še dalje raziskovali te teme začnite tudi kaj objavljati na nekem svojem blogu, ali pa celo na tem blogu NeoDomobranec projekta. Ne vem koliko vam gre nemščina, tam bi bilo najbrž veliko zanimivega mogoče še odkriti. Ko govorite o teh revijah naj vas opozorim, da lahko dobite tudi celotne izvode revij "Štajerski gospodar" in "Karawanken bote", dvojezičnih revij (slovensko-nemških), ki sta izhajali na nemškem zasedbenem območju (1941-1945) (izven Lj. pokrajine) in sta zanimivi že zato, ker negirata tisto razširjeno potvarjanje zgodovine, ki se ga otroci učijo v šolah, češ da so Nemci TAKOJ PREPOVEDALI VES SLOVENSKI TISK. Moram pa vas opozoriti, da so tam stvari, ki kažejo na namere po ponemčevanju Slovencev. To dobite prav tam, kjer ste dobili Sl. domobranstvo.

      Izbriši
  5. Se opravičujem za zamudo! Napisali ste, da lahko kaj tudi objavim tudi kak svoj članek. Našel sem spletno stran, katero so ustvarili isti ustvarjalci znanih strani kot so npr. Moj Video, Igre123, Vreme si, Spored TV, itd. .... Tukaj je povezava, verjetno pa bom tudi nekaj prepisal na svoj blogspot, da bodo isti članki na dveh straneh

    https://forum.si/forum/tema/vetus04-blog/204/

    OdgovoriIzbriši
  6. Lahko pa tudi vi kaj prepišete iz moje strani in na koncu samo zraven dodate pripis: "Napisal: Vetus04" ali pa kaj podobnega

    OdgovoriIzbriši