torek, 15. julij 2014

Retrospekcija ob nekem slovesu

 Avtor: Agitator

Leta 2011 tik pred volitvami v državni zbor sem na portalu MMC RTVS napisal blog z naslovom Materija je končna, v katerem sem svaril pred brezizhodnostjo slovenske situacije zaradi dualizma socializem - kapitalizem. Najbolj zanimivo je gotovo, da sem omenil dvojico  Virant - Turk v SDS, kot gotovo najnevarnejšo za uveljavitev trdega kapitalizma na slovenskem. Sedaj po treh letih pa se zdi, da je te poti konec. Zdi se kakor, da sta se s SDS dokončno razšla oba. Virant že takoj pred volitvami leta 2011 in sedaj še Turk. Preberimo si moj blog:

"Materija je končna
Še vedno menijo vsi razumniki in tako tudi ljudje, saj so okupirani z žurnalističnim terorizmom, da gre dan danes v Sloveniji zgolj za gospodarsko krizo.
Pravijo, da moramo dobiti mlade uspešne podjetnike in da bo gospodarstvo rešilo vse. Vendar kako zelo skregano je to z zdravo pametjo.
Naši boljševiki, predvsem sindikalisti in delavstvo nasploh, skupaj s tistimi t.i. socialisti ali social-demokrati tulijo kako je treba ohraniti proizvodnjo doma, kako je treba ohraniti tovarne. istočasno pa zagovarjajo sodelovanje s Kitajsko, koder ljudje delajo za pol manj plače, saj gre tam za drugačen standard. Istočasno pa zagovarjajo svobodni trg. in na svobodnem trgu naše tovarne ne bodo preživele. dokler bo bil naš trg res tako zelo neomejen glede uvoza bodo tovarne še naprej propadale. tovarne se selijo v tretji svet. Proletariat je preteklost.
Zato je naravnost smešno, ko se pritožujejo, kako da tovarne propadajo.
Menijo, da moramo uvesti neke vrste socializem, saj smo vsi včeraj poslušali Poljšaka, ki govori neumnosti po tekočem traku. Istočasno, ko zagovarja nek "kocbekaški" socializem, govori o podjetništvu in razvojnih centrih in podobno. Kapitalizem. Vsi menijo, da bo edinole podjetništvo in neko gospodarsko mesto na svetovnem zemljevidu rešilo naš narod, našo državo. Prav, nič ni narobe če zagovarjate tezo o eni najbolj razvitih držav in najboljšem gospodarstvu, a vendar ne moreš obenem zagovarjati socializma in niti socialne demokracije.
Gre za duhovno krizo. Gre za krizo materializma. In najbolj materialistični "ideologiji" sta ravno socializem in tega variante ter kapitalizem in tega variante. Zakaj je v Sloveniji kriza? Zato ker sta dve najmočnejši stranki  tako zelo materialistični. na eni strani Potrč, vojak socializma in na drugi strani Virant ter Žiga Turk dva super kapitalista, ki menita, da je za naš narod primeren edini gospodarski sistem t.i. neo-liberalizem, ki ga onadva povezujeta z desničarstvom. Janša pa ju posluša kot, da bi bila bogova.
V resnici pa neoliberalizem še zdaleč ni desničarski ali konservativni. Že samo ime nam govori, da gre za dejansko novo iznajdbo, ki se jo resda poslužujejo nekatere paradesničarske stranke, vendar pa je v samem bistvu skregana s konservativnostjo, katero pa mora imeti vsaka prava desna stranka.
Poglejmo desničarstvo pred vojno in tam bomo videli kakšen model gospodarstva so zagovarjali desni politiki. Šlo je za neke vrste krščanski korporativizem, katerega je tedanji papež oznanil še preden se je razvil fašistični korporativizem. Če beremo pridige nadškofa Rožmana v njih jasno in glasno oznanja nasprotovanje tako komunizmu kot kapitalizmu, saj pravi, da je kapitalizem izkoriščevalski in je v grobem nasprotju s Kristusovim naukom.
Torej gre dandanes za krizo identitete tako desničarskih kot levičarskih strank. Včasih poslušamo v znameniti oddaji Studio City v kateri svoje misli predvsem razvija Štefančič jr. in on neprestano govori o tem kako so desne stranke zaverovane v preteklost, leve pa so intelektualistične, ne tako čustvene ter zagledane v sedanjost in prihodnost. vendar pa, če bi Štefančičeve teze držale, bi naše stranke, ki se predstavljajo kot desničarske, videle v preteklosti kako so njihove "materinske" stranke takrat imele oblikovane svoje programe. Vendar ne, naši desničarji se veselo prepuščajo profesuri s FDV-ja in FF-ja kjer jim diktirajo kakšen model gospodarstva morajo zagovarjati. NEOLIBERALIZEM se glasi diagnoza.
Na drugi strani pa Štefančičeva teza pade, ko vidimo kako strastno naši Anderliči in Potrči držijo svoje glave pod klobukom komunistične tradicije, kot so razna slavja bitk o katerih vsakdo ve drugače. In vehemento zmerjanje s sodelavci okupatorja kot, da bi se šlo le o tem.
torej je vendarle očitno, da gre za krizo indenitete. Pa bom zaključil z grobim citiranjem nekega intelektualca, ki pravi, da je leta 1945 na Slovenijo padel nek pokrov in ko smo ga leta 1991 vzdignili, smo se pogledali med seboj in se nismo več poznali.
Da, deformacija naroda je bila neverjetna. Bila je tako temeljita, da ljudje niti vedo ne, da so deformirani.
Naslednjih volitev se ne veselim, saj se bojim, da so v Sloveniji zgolj dve politični opciji: ali nefunkcionalni socializem, ki ga vzdržujejo na račun države ali pa trdi kapitalizem pod taktirko Žige Turka in Gregorja Viranta, ki bo udaril po mnogih socialno šibkih slojih našega naroda. (Tretja opcija bi sicer lahko bila tudi tista, ki nam jo vsiljujejo žurnalisti z vseh medijev [tudi rtvslo], vendar pa bi bila ta opcija še najbolj usodna za narod.)
Gre za duhovno krizo o kateri pa nihče nič ne ve, sa j se o duhovni dimenziji človeka, pod materializmom ne govori. Materija je dokončna. Nad materijo ni ničesar."

Agitator, 5. September 2011

Jaz v tem vidim veliko mero upanja, pa ne zato, ker bi menil, da bo SDS zapustila idejo neoliberalizma oz. kapitalizma, pač pa zato, ker menim, da bo s tem stranka izgubila nekoliko tistega neprestanega ponavljanja o premagovanju ideoloških delitev, pa o osredotočanju na "pomembne teme". Morda bo doživela tisto katarzo o kateri je v zadnjih blogih pisal NeoDomobranec.

V Ljubljani, 15.7.2014, Agitator

Ni komentarjev:

Objavite komentar